Umetnost in kontinuiteta

TELO NA KRIŽIŠČU RAZLIČNIH PODROČIJ

Različne vidike in poglede na pojem kontinuitete skozi telo, izkušnjo, prakso in teorijo bodo predstavili povabljeni strokovnjaki in umetniki iz Ljubljane, Maribora, Zagreba in Budimpešte tako s predavanji kot z različnimi oblikami umetniških dogodkov (pogovori, plesne instalacije in uglaševalni prostori).

več...

Umetniki se vse pogosteje soočajo z nezmožnostjo kontinuiranega dela v razdrobljenem in produktivnem svetu, kjer so v ospredju številke: število uspešnih predstav, število gledalcev, število nagrad itd. Premišljevanja in pobude, ki bodo predstavljeni v okviru drugega simpozija, obravnavajo različne strategije delovanja najprej v telesu (soma) ter nato skozi delo, povezovanje in družbenopolitično razmišljanje.

Kaj pomeni enkratnost in avtentičnost kreativnega procesa v nenehni množični reprodukciji sodobnega sveta? Kako se pogoji dela vpisujejo v umetnika in kakšni so ustvarjalni odgovori na to? Vidiki kontinuiranega postopkovnega dela in različni kulturni sistemi, ki to pogojujejo. Kako se plesna praksa vpisuje v vsakdanje življenje? Vprašanje utelešene izkušnje in načini vključevanja procesne modalnosti v plesno ali arhitekturno oblikovalsko razmišljanje in senzibilnost. Umetnost gledanja ali prisotnosti in predstave, ki odtekajo mimo konvencionalnih pravil odrske umetnosti.

Snježana Premuš je plesna ustvarjalka in somatska raziskovalka, ki deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru že 25 let. V raziskovalnem procesu, imenovanem Fizične manifestacije, za katerega je leta 2017 dobila nagrado Ksenije Hribar, je postavila v ospredje TELO. Od leta 2012 ustvarja pogoje in različne formate dogodkov, kjer se srečujejo številni umetniki, plesalci, strokovnjaki, znanstveniki in občinstvo.

Posamezne laboratorijske oblike srečevanj je v letu 2020 oblikovala v Simpozij Dialog, da bi lahko skupaj z občinstvom v danem času in prostoru premišljevali, opazovali, se uglaševali in preverjali različne vidike telesnosti v aktualnem času in danih pogojih.

Umetniška vodja: Snježana Premuš
Promocija: Urška Comino
Koordinacija: Nohemi Barriuso
Oblikovanje: Sonia Pust
Video: Tadej Virant
Fotografija: Marcandrea
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana
Koprodukcija: Bunker
Projekt je podprlo: MK RS in MOL

Program - Simpozij dialog

20.-23. oktober 2021, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Uglaševalni prostor

sreda, 20. 10.


od 9.30 do 11.30
JUTRANJA SOMATSKA DELAVNICA 1


od 18.00 do 19.00
UGLAŠEVALNI PROSTOR


ob 19.30h
Predavanje – performans:
‘MOJA POJAVNOST NIMA VEČ OSTRIH ROBOV’
Špela Trošt

 

četrtek, 21. 10.


od 9.30 do 11.30
JUTRANJA SOMATSKA DELAVNICA 2


od 18.00 do 19.00
‘UGLAŠEVALNI PROSTOR’


ob 19.30 – 21.30
Praksa – pogovor:
‘KAKO SE PLESNA PRAKSA VPISUJE V ŽIVLJENJE’
Dejan Srhoj

petek, 22. 10.


od 9.30 do 11.30
JUTRANJA SOMATSKA DELAVNICA 3


od 18.00 do 21.00
Predavanje – performans:
‘UMETNOST IN KONTINUITETA’ (dva dela)
Mateja Bučar, Andreja Podrzavnik, Snježana Premuš, Zrinka Šimičić Mihanović, Bernadette Jobbágy (1. del),
Alja Lobnik, Rok Vevar (2. del)

 

sobota, 23. 10.


od 9.30 do 11.30
JUTRANJA SOMATSKA DELAVNICA 4


od 15.00 do 17.00
Plesna instalacija:
‘DOBRA VODA’
Zrinka Šimičić Mihanović


odb 18.00 – 20.00
Delavnica – predavanje:
‘DRAWING LINES / ČRTE RISANJA’
Viktorija Bogdanova

 

vstopnine in kotizacije → 

“Z menjavo perspektive postopoma spreminjamo in poglabljamo tudi svoje razumevanje občinstva in nastopajočih. Prepoznavanje tovrstnih nians v t. i. vmesnem prostoru pa ne pride samo po sebi, ampak je omogočeno prav skozi izkušnjo gledanja, ki se tolikokrat ponovi, da si gledalec začne želeti več … Napredek v performativnih praksah torej ni nujno izkazan samo pri tistem, ki je opazovan, temveč je prav opazovalec tisti, ki lahko razširi svojo kapaciteto odprtosti in razdajanja, kar mu omogoča večplastno izkušanje predstave.”

Katarina Bogataj, neodvisni.art


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/federacija/snjezanapremus.federacija.si/wp-content/plugins/ddpro/main/custom-templates/headers.php on line 13