Ta “skrivni” proces plesalčevega telesa vidno odrsko podobo tudi sooblikuje, kljub temu pa je gledalcem viden in berljiv v različni meri. Prav na tej točki Poiesis sebstva naredi bistven premik – odrsko podobo (in podobo telesa, njegovega jezika/izraza) v klasičnem smislu odstrani in jo odstira šele skozi osebno izkušnjo vsakega “gledalca”.
RTV SLO, Nika Arhar

“Izbor predstave, ki gledalca sili v razmislek o odnosu med telesom, prostorom in mislijo, do mladih obiskovalcev ni podcenjujoč. Množica teoretskih referenc, izjav, gibalnih vložkov in drugih elementov gledalcu ponudi več možnih referenčnih točk, kot pa jih je sposoben predelati v času trajanja predstave, njegova umeščenost v uprizoritveni prostor pa ga sili v kontinuiran premislek o svoji poziciji v prostoru in v predstavi.”
Kuratorke programa za perspektivne umetniške kuratorje in kuratorke Gledališča Glej in Zavoda Bunker

Poesis sebstva

2016 – 2021

Plesno – teoretična predstava je strukturirana v serijo situacij, v katerih se neinvazivna aktivnost gledalcev in akterjev predstave izpostavlja izkustvenim možnostim pretvorb telesa v jezik in jezika v telo na mestih, kjer je telo vselej že jezik in jezik zaloga telesa.

Poiesis sebstva je nekonvencionalna plesno-teoretična predstava, ki gledalcu na izkustven,  informativen in metaforičen način predoči razmerja med telesom, prostorom in fizikalnimi zakonitostmi, ki obema materialnostima vladajo. Predstava uporablja mešanico različnih umetniških sredstev in elementov (objekte, telesa, podobe in jezikovna  sredstva) ter vrsto zelo  preprostih kinetičnih  elementov in akcij v prostoru. Na nek način gledalcem sporoča razultate večmesečnega procesa, pri čemer se odpoveduje  možnosti, da bi jih  gledalci sprejemali  samo od daleč.

Zanima me

Kdaj gledalec postane aktiven opazovalec?

Poiesis sebstva se odpove težnji po določenem plesnem stilu, ki se ponavadi nanaša na vprašanje identitet plesa (Kaj je določen ples?), ampak ga zanima predvsem, kaj lahko ples ali telo naredi ter na kakšen način lahko to naredi.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/federacija/snjezanapremus.federacija.si/wp-content/plugins/ddpro/main/custom-templates/headers.php on line 13