JUTRANJA SOMATSKA DELAVNICA 3

Jutranja vadba z Zrinko Mihanović Šimičić temelji na somatski praksi (Body mind centering) in prepleta principe, ki jih umetnica raziskuje v svoji predstavi Dobra voda: odnos med individualnimi in skupnimi izkušnjami ter raziskovanje procesov delitve, diferenciacije, preobrazbe, migracije.

več...

Zrinka Šimičić Mihanović 
je plesna umetnica in certificirana MSP (učiteljica somatskega gibanja (MSP IDME in CMA–SP pooblaščena analitičarka gibanja). Kot avtorica in koreografinja je aktivna od leta 2003. Od leta 2007 je umetniška sovoditeljica Improspekcij, mednarodnega festivala improvizacije v Zagrebu, ter soustanviteljica organizacije Multimedia Hut.

9.30 -11.30

petek

18.00 - 21.00

petek
/ Mateja Bučar /

18.00 - 21.00

petek
/ Andreja Podrzavnik /

18.00 - 21.00

petek
/ Snježana Premuš /

18.00 - 21.00

petek
/ Zrinka Šimičić Mihanović /

18.00 - 21.00

petek
/ Bernadette Jobbágy /

18.00 - 21.00

petek
/ Alja Lobnik /

18.00 - 21.00

petek
/ Rok Vevar /

Pogovor – predavanje:
“UMETNOST IN KONTINUITETA” (dva dela)

Mateja Bučar, Andreja Podrzavnik, Snježana Premuš, Zrinka Šimičić Mihanović, Bernadette Jobbágy
Kako se pogoji dela vpisujejo v plesno delo in ustvarjalni postopki kot odgovor.

Alja Lobnik in Rok Vevar
Vidiki kontinuiranega postopkovnega dela in kulturnih sistemov, ki takšne prakse razumejo, in tistih, ki tega nočejo razumeti. 

več...

Umetniki se vse pogosteje soočajo z nezmožnostjo kontinuiranega dela v razdrobljenem in produktivnem svetu, kjer so v ospredju številke: število uspešnih predstav, število gledalcev, število nagrad itd. Premišljevanja in pobude, ki bodo predstavljene v okviru drugega simpozija, obravnavajo različne strategije delovanja najprej v telesu/soma ter nato skozi delo, povezovanje in družbeno politično premišljevanje.

Mateja Bučar
je uspešna koreografinja, ki je prejela številne nagrade za svoja plesna dela. Leta 1978/79 zaključila študij klasične in sodobne baletne tehnike na Centre de Danse International Rosella Hightower v Cannesu (Francija). Od leta 1980 je bila zaposlena v SNG Opera in balet v Ljubljani. Leta 1986 se je pridružila tudi Plesnemu Teatru Ljubljana, leta 1999 je ustanovila DUM – Društvo umetnikov, kjer z Vadimom Fiškinom umetniško deluje sedaj.

Snježana Premuš
je plesna umetnica, ki od leta 2012 razvija raziskovalni projekt Fizične manifestacije. Projekte Snježane Premuš, Pia Brezavšček (Dnevnik: 2019) prepozna kot zahtevne prostore participacije, ki se ne podrejajo reprezentaciji. Gledalec ni obravnavan zgolj kot pasiven opazovalec, ampak goji formate dela, ki obiskovalcu/gledalcu omogočajo globlji, izkustveni in pronicljivejši prodor do umetnosti in dela.
V desetih letih razvoja projekta je avtorica razvila sodelovanje s številnimi strokovnjaki in umetniki, ter gledalcev.

Andreja Podrzavnik
je koreografinja in pedagoginja, ustvarjalka mnogih avtorskih kot tudi kolektivnih projektov.
V svojih projektih sodeluje z ustvarjalci različnih medijev; glasbeniki, plesalci, oblikovalci, igralci, pevci. Ples pojmuje kot način obnašanja in obenem kot vizualno/likovni potencial in v tem raziskuje smeri/možnosti, ki jih gib in ples nudita za različne kontekste.

Zrinka Šimičić Mihanović 
je plesna umetnica in certificirana MSP (učiteljica somatskega gibanja (MSP IDME in CMA–SP pooblaščena analitičarka gibanja). Kot avtorica in koreografinja je aktivna od leta 2003. Od leta 2007 je umetniška sovoditeljica Improspekcij, mednarodnega festivala improvizacije v Zagrebu, ter soustanviteljica organizacije Multimedia Hut.

Bernadett Jobbágy
Koreografinja, performer in multimedijska umetnica iz Budimpešte // Onopordum Performance. Diplomirala je kot krajinska arhitektka na Univerzi Corvinus v Budimpešti. Kasneje je študirala na Akademiji za sodobni ples v Budimpešti. Deluje kot koreografinja, performerka, videografinja in pedagoginja. Leta 2021 je končala študij montaže na filmski šoli Lumiere. Trenutno je študentka DLA in raziskovalka umetnosti na Madžarski univerzi za likovno umetnost ter sledi programu Body-Mind Centering®.

Rok Vevar
je publicist na področju sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa. Leta 2019 je prejel nagrado Ksenije Hribar in leta 2020 Priznanje Vladimirja Kralja za dosežke na področju sodobnoplesne publicistike v zadnjih dveh letih.

Alja Lobnik
je publicistka in kritičarka. Delovala je na številnih redakcijah, platformah in časopisih (Radio Študent, Kriterij.si, Delo, Neodvisni.art). Bila je predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in je članica odbora Mesta žensk. Z letom 2021 je postala direktorica in umetniška vodja zavoda Maska. Za pregled tuje produkcije na Kunstenfestivaldesarts v Bruslju je prejela kulturno štipendijo.

© Snježana Premuš, 2021


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/federacija/snjezanapremus.federacija.si/wp-content/plugins/ddpro/main/custom-templates/headers.php on line 13